Več kot 40.000 zadovoljnih strank!
051 628 339 Pokličite med delovniki od 8.00 do 17.00 ure,
v soboto med 9.00 - 12.00
Vse kategorije

Varen nakup

Vaša varnost je naša skrb

18.000 izdelkov +

Velik nabor hitro dostavimo

STROKOVEN ODZIV

Strokovno svetovanje iz prve roke

Prednosti peke na žaru

Za marsikoga je pečenje na žaru ena najbolj zabavnih stvari, tudi če se za to dejavnost odločimo brez družbe. Vsekakor pa je še bolje, če to počnemo s prijatelji in družino. Ampak morda niste vedeli, da je pečenje na žaru lahko tudi bolj zdravo kot pečenje v ponvah, pečici... Naj vas prepričamo z nekaj nasveti in podatki.

 

Najprej, če ste eden tistih, ki mislite, da je peka na žaru samo stvar poletja, naj pripomnimo, da se pravi žar navdušenci povsem požvižgajo na vreme. Čeprav peka pri -20 zunaj verjetno res ni najbolj udobna, ampak vsako minuto, ki jo preživite na svežem zraku in stran od ponorelega sveta, bo prav zagotovo koristna.

Priprava hrane na žaru ima v primerjavi s peko na štedilniku ali v pečici tudi zdravstvene prednosti. Predstavili vam bomo nekaj teh prednosti in vam dali še nekaj nasvetov za pripravo okusnih in zdravih obrokov.

 

1. Zaužijete manj maščob

Pri peki na žaru pojeste manj maščob, saj odvečne odkapljajo z rešetk. Pomislite na pripravo burgerja na žaru v primerjavi s pripravo v ponvi na štedilniku. Na žaru stopljena maščoba odteče. V ponvi na štedilniku pa maščoba nima kam odteči, zato jo meso sčasoma ponovno vpije.

 

2. Zelenjava na žaru je boljša za vas

Večina ljudi se ne zaveda, da zelenjava na žaru ohrani več vitaminov in mineralov. To še posebej velja za zelenjavo z nizko vsebnostjo vode. Poleg tega je zelenjava na žaru običajno sveža in v sezoni, kar je bolje od konzerviranih različic. Če zelenjavo zavijete v alu folijo ali jo preprosto položite na žar, je takšna priprava hranilno ugodnejša od kuhanja ali cvrtja.

 

3. Meso ohrani hranilne snovi

Ko na ogenj vržete kos mesa, se dejansko ohrani več riboflavina in tiamina. Obe hranili imata pomembno vlogo v zdravi prehrani in sta povezani s številnimi koristmi za zdravje.

 

4. Uporabite manj masla

Če ste mojster z žarom in ne prepečete hrane, boste imeli sočne kose mesa in okusno zelenjavo brez kakršnih koli dodatkov. Ker se na žaru zadrži več vlage, boste manj radi posegali po maslu, s katerimi bi morda popestrili svojo hrano. To ne pomeni le, da zaužijete manj kalorij, temveč tudi, da v telo vnesete manj nezdravih snovi.

5. Žar in zunanje aktivnosti

Pri peki na žaru se odpravite na prosto. Veliko staršev med peko na žaru z otroki meče frizbi ali brca žogo po travi. Kuhanje in prehranjevanje na prostem spodbujata k večji aktivnosti, kar je, kot vsi vemo, dodaten zdravstveni bonus ob okusni večerji.

 

Nekaj nasvetov za zdravo peko na žaru

Preden za večerjo prižgete žar, vam ponujamo nekaj nasvetov, da bo vaš naslednji obrok še bolj zdrav. Tukaj je pet nasvetov za izboljšanje prehrane med peko na žaru.

 

1. Kupite pusto meso

Čeprav so cheeseburgerji stalnica pri peki na žaru, morate svoj jedilnik na prostem popestriti. Poskusite puste kose mesa, kot so piščanec, ribe ali svinjina. Ko si zaželite hamburgerja, izberite najbolj pusto govedino, ki jo lahko najdete. Na embalaži poiščite oznako 93/7. To pomeni, da je le 7 odstotkov maščobe. Bolj, ko je meso pusto, bolj zdravo je.

 

2. Zelenjava na žaru

Vsak obrok mora vsebovati zelenjavo, zato med peko na žaru dodajte nekaj paprik ali bučk. Poskusite speči sladko koruzo na žaru ali pa kot prilogo pripravite zelenjavna nabodala. Špinačna solata z lahkim prelivom vinaigrette je še en hranilen dodatek, ki je priljubljen med gurmani.

3. Uporabite plin namesto oglja

Čeprav si zdravniki glede tega še niso enotni, pa nekateri menijo, da lahko oglje, ki se uporablja med peko na žaru, vas in vašo hrano izpostavi kemikalijam, ki povzročajo raka. Če želite za peko uporabiti oglje, je priporočljivo, da mesa ne prekuhavate in ga čim bolj varujete pred dimom. Če le lahko, zdravniki priporočajo uporabo plinskega žara.

 

4. Meso marinirajte

Kdo ne obožuje zrezka, mariniranega v medeni česnovi glazuri, ali svinjskih kotletov z limoninim poprom? Dobra novica je, da mariniranje ne izboljša le okusa vaše večerje, temveč lahko izboljša tudi vaše zdravje. Kadar se meso peče pri visokih temperaturah ali na oglju, obstaja nekaj pomislekov glede kemikalij, ki povzročajo raka, in ki prodirajo v meso. Mariniranje mesa pa naj bi pomagalo odstraniti te kemikalije celo do 99 %.

 

5. Preizkusite zdrave alternative

Če so hamburgerji in zrezek vaša najpogostejša izbira za peko na žaru, lahko vedno poiščete navdih na internetu. Na voljo so različni ustvarjalni in presenetljivi recepti za peko na žaru. Ste na primer že kdaj poskusili pripraviti pico na žaru? V trgovini vzemite polnozrnato testo, prižgite žar na visoko temperaturo ter dodajte omako in zelenjavo. Poiščite nove recepte in kmalu boste na žaru pekli še vse kaj drugega kot govedino.

 

Oglejte si našo ponudbo vrhunskih Broil King žarov: https://www.rovando.com/si/filterSearch?q=broil+king